CaRMS Logo
Introduction | Search taxa | Taxon tree | Taxon match | Checklist | Literature | Stats | Photogallery | OBIS Vocab | Log in

CaRMS source details

Appelöf, A. (1897). Faunistiske undersögelser i Osterjorden. Bergens museums årbog. 1896(13): 1-13.
55475
Appelöf, A.
1897
Faunistiske undersögelser i Osterjorden.
Bergens museums årbog
1896(13): 1-13
Publication
Kristian Fauchald's Polychaeta DB
[None. Work starts as:]
Omtrent 1 mil nord for Bergen støder Byfjorden, Herløfjorden og Osterfjorden sammen, den sidste strækkende sig i øst-nord-østlig retning. Det omraade af denne, som jeg i forløbne sommer undersøgte, udgjør omtrent 1 mil af fjordens længde, nemlig strækningen mellem Salhus og Lonevaag.
For Byfjordens og Herløfjordens vedkommende har jeg, som omtalt i mine redegjørelser for undersøgelserne dersteds, paavist, at bundformationen i stort seet er temmelig forskjellig paa den østlige og vestlige side, idet at østsiden har brat stupende, temmelig nøgne fjeldvægge, vestsiden derimod en forholdsvis langsomt skraanende, hovedsagelig af sand eller sandler bestaaende bund. En saadan gjennemgaaende forskjellighed kan derimod ikke paavises for det af mig undersøgte omraade af Osterfjorden; paa begge sider af fjorden træffer man saavel bratte fjeldvægge som langsomt skraanende bund, skjønt den sidstnævnte i større udstrækning forekommer langs med det sydlige land. Næsten overalt fandt jeg, at disse langsomt skraanende undervandsplataaer, eler som regel havde en dybde af 30—100 favne og som enkelte steder strakte sig næsten til midten af fjorden, styrtede brat udfor til en dybde af omtr. 300 favne. Man kan paa den maade let blive narret, hvis man vil anstille flere skrabninger paa samme plads og ikke har taget nøiagtigt med: nogle ti-tal favne nærmere eller længere fra land kan gjøre en dybdeforskjel af et par hundrede favne. Som regel var bunden overalt paa disse plataaer sand (skjælsand) eller sandler med et rigt dyreliv. Der, hvor fjeldet fra land af styrter brat udfor til en dybde af 200 favne og mere, var som regel et paa arter fattigt dyreliv, skjønt visse fastsiddende former (serpulider, crania, spongier) kunde forekomme i store mængder.
Norway
Systematics, Taxonomy
Zoogeography, Biogeography (generalities), Geographic distribution
RIS (EndNote, Reference Manager, ProCite, RefWorks)
BibTex (BibDesk, LaTeX)
Date
action
by
2013-01-12 18:30:12Z
created
db_admin
2017-04-24 12:42:43Z
changed

Website and databases developed and hosted by VLIZ · Page generated 2024-05-30 GMT · contact: